Gå direkt till innehåll

Plockhuggning och skogsvårdslagen

Är den nuvarande skogsvårdslagen ett hinder för att bruka skogen hyggesfritt med ett kontinuitetsskogsbruk?

2 minuters läsning· Publicerad 13 mars 2025

För majoriteten av de svenska skogarna är den nuvarande skogsvårdslagen inte ett hinder om man vill plockhugga sin skog och bedriva ett kontinuitetsskogsbruk. Med det sagt finns det två områden inom skogsvårdslagen som ibland kan skapa hinder för ett kontinuitetsskogsbruk.

Det första området handlar om kravet att anmäla en föryngringsavverkning om det kvarvarande virkesförrådet sjunker under en viss nivå (enligt §5). Det andra området handlar om att skogen måste ha nått en viss ålder innan man får utföra en sådan "föryngringsavverkning" (enligt §10).

Båda dessa krav slår fel för det skiktade skogsbruket och det beror på att reglerna är framtagna i en tid när de enbart skulle reglera trakthyggesbruket. Syftet är att se till att skogen ska hållas tillräckligt tät så att den inte tappar produktion fram till slutavverkningen. I plockhuggning vill man däremot hålla skogen tillräckligt gles så att den kontinuerligt föryngras.

Konsekvensen blir att den markägare som plockhugger helt enkelt kan behöva skicka in en anmälan om föryngringsavverkning varje gång som ett bestånd ska avverkas. Det som styr om det behövs är alltså hur gles skogen blir efter gallringen. Det är dock sällan som en åtgärd hindras av skogsvårdslagens regelverk av dessa skäl. Det kan dock uppstå situationer där man behöver invänta tidpunkten då medelåldern har uppnått lägsta tillåtna nivå vilket i värsta fall kan göra det svårare att uppnå önskade nivåer i uttag och kvarvarande volym.